Loading...

Temmuz ayında yürürlüğe girecek olan yeni Türk Ticaret Kanunu(TTK), devrim niteliğinde düzenlemeleri de beraberinde getirecek. Bu düzenlemelerden biri de web sitesi olmayan şirketlerle ilgili… Kanunun yürürlüğe girmesiyle birlikte web sayfası olmayan şirket yöneticileri hapis cezalarıyla karşılaşacak. Türkiye yazılım sektörünün önemli oyuncularından ve eski bir IBM yöneticisi olan LOGO’nun CEO’su Ali Güven ile yeni kanunun özellikle bilgi teknolojileri alanında ne gibi yenilikleri ve yaptırımları beraberinde getirdiğini konuştuk.

Yeni Türk Ticaret Kanunu (TTK) yürürlüğe girecek. Şirketler, özellikle bilgi teknolojileri alanında bu kanunla birlikte hangi yükümlülükleri yerine getirmek durumunda kalacak?
Yeni Türk Ticaret Kanunu, işletmelerimiz için kurumsallaşma, şeffaflaşma ve çağın gerektirdiği finansal denetim uygulamalarını hayata geçiren önemli bir değişimi gündeme getirmektedir. Bu kanun sayesinde Uluslararası Finansal Raporlama Standartları’na (UFRS) uygun finansal tablo hazırlanması; Uluslararası Denetim Standartları’na uygun bağımsız denetim; kurumsal yönetimin gerekliliği olan iç kontrol, iç denetim ve risk yönetimi gibi konularda uygulanan birçok uluslararası standart, Türk Standartları olarak yürürlüğe girmekte ve genel anlamda arzu edilen değişimi, deyim yerindeyse, zorunlu hale dönüştürmektedir.

Kanun, tüm sermaye şirketlerine (anonim, limited) internet sitesi kurmayı zorunlu hale getiriyor. Başka bir ifadeyle şirketçe yapılması gereken tüm ilanlar, finansal tablolar, denetleme raporları başta olmak üzere ticari sır niteliği taşıyan bilgiler hariç; halka açık şirketlerde ise hissedarların bilmesi gereken tüm bilgilerin ilgili internet sitesi üzerinden güncel bir şekilde yayınlanması yükümlülüğü hükme bağlandı.

WEB SİTESİ OLMAYAN YÖNETİCİYE HAPİS CEZASI GELECEK
Kanuna uymayarak web sitesi açmayan şirketleri ne gibi yaptırımlar bekliyor?
Yeni kanunun yürürlüğe girmesinden itibaren 3 ay içinde internet sitesini oluşturmayan veya ”bilgi toplumu” hizmetlerini uygulamayan şirket yöneticileri, 6 aya kadar hapis ve 300 güne kadar adli para cezasına çarptırılacak. Türkiye’de web sitesi olmayan şirketler sayıca fazla mı? Dünyada durum nasıl?

Bu konuda mevcut tablonun şu an için çok iç açıcı olmadığını söyleyebiliriz. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) verilerine göre Türkiye’deki şirket sayısı 1,3 milyonu aştı. Ancak, web adresine sahip şirket sayısı ise yalnızca 130 bin civarında. Başka bir ifadeyle şirketlerin sadece yüzde 10′u kendi web sitesine sahip görünüyor. Web sitesi ihtiyacı ise özellikle küçük ve orta ölçekli (KOBİ) işletmelerde kendini göstermektedir. Çünkü Türkiye’deki büyük şirketlerin yüzde 90′ının kurumuna ait bir sitesi bulunurken, orta ölçeklilerde bu oran yüzde 50′nin altında kalıyor. Küçük ölçekli şirketlerin ise yüzde 90′ının bir web sitesi olmadığını söyleyebiliriz.